Kedudukan Warga Emas Wanita dan Pendidikannya Menurut Perspektif Islam - Jasmi, Kamarul Azmi (Universiti Teknologi Malaysia Press, 2008)
Warga emas wanita bukanlah golongan terpinggir yang tidak mempunyai peranan dalam pembangunan masyarakat Islam. Dalam Islam, warga ini mempunyai kedudukan, taraf tingkatan dan keistimewaan yang tinggi yang menjadi salah satu agen kejayaan keseluruhan sebuah masyarakat. Justeru itu, Islam telah mengenengahkan aspek pendidikan yang khusus yang menjurus kepada tumpuan pendidikan kerohanian sebagai tunjang utama untuk merialisasikan pendidikan yang lain seperti jasmani, emosi dan intelek agar warga emas wanita ini benar-benar dapat mengaplikasikan sisa-sisa kehidupan mereka ini dengan cemerlang dan jayanya seterusnya membina keyakinan baru untuk persediaan kejayaan yang abadi dalam kehidupan baru.