Analisa peramalan unsur-unsur kajicuaca negeri kedah menggunakan rangkaian neural suapan ke depan - Mohd. Azmi, Nurulhuda Firdaus (2005)
Matematik merupakan ilmu sejagat yang mendasari perkembangan ilmu dan teknologi moden. Ia mempunyai peranan penting dalam pelbagai disiplin dan mengembangkan daya pemikiran manusia. Perkembangan pesat bidang teknologi dan komunikasi dewasa ini kebanyakannya didasari oleh perkembangan ilmu matematik. Selaras dengan hasrat untuk memperkembangkan ilmu matematik, pihak Institut Sains Matematik (ISM), Fakulti Sains, Universiti Malaya (UM) dengan kerjasama Persatuan Sains Matematik Malaysia (PERSAMA) berbesar hati meneruskan tradisi kecemerlangan dengan menganjurkan "Simposium Kebangsaan Sains Matematik ke-22" (SKSM22).