Pembangunan Modal Insan yang Sempurna Menurut Perspektif Al-Imam-Al-Nawawi - Jasmi, Kamarul Azmi (2007)
Pembangunan kerohanian insan yang menyeluruh dan bersepadu dalam Pendidikan Islam merupakan satu jalinan yang mantap bagi membentuk seseorang manusia menjadi insan yang benar-benar beriman, bertakwa dan berakhlak. Melalui perbahasan keperluan kerohanian yang menyeluruh dan bersepadu ini al-Imam al-Nawawi telah menbincangkan aspek-aspek yang menyeluruh pembangunan kerohanian insan ini dalam kitab beliau Riyadh al-Solihin. Kajian mendapati bahawa al-Imam al-Nawawi telah membincangkan lapan asas keperluan kepada pembangunan kerohanian insan yang menjadi tunggak utama pembangunan insan yang menyeluruh aspek-aspek lain dalam JERI seorang manusia. Perbincangan akan menumpukan secara ringkas aspek-aspek tersebut untuk memberi kesedaran penggubal, pengurus dan pelaksana pendidikan Islam.