Perasaan ibu bapa kecewa - Boon, Yusof (Penerbit UTM, 2008)
Kadangkala ibu bapa mengambil sikap lepas tangan dan membiarkan anak mereka melintasi alam remaja berlaku begitu sahaja tanpa mengambil tahu pergolakan yang dihadapi oleh anak mereka. Ibu bapa perlu mengetahui bahawa masa remaja ialah masa peralihan zaman dari alam kanak-kanak menuju ke alam dewasa. Pada masa ini anak-anak tidak lagi dianggap kanak-kanak dan tidak juga orang dewasa. Oleh itu mereka sering rasa kecewa akan tingkahlaku anak-anak mereka yang bertentangan normanorma kehendak ibu bapa Ibubapa perlu faham peralihan zaman alam kanak-kanak menuju alam dewasa adalah suatu masa yang penting kepada remaja kerana pada masa ini mereka akan menentukan konsep dirinya atau siapakah diri aku atau suatu proses menentukan konsep jati diri pada dirinya. Dengan cara ini mereka dapat meraptkan lagi jurang perbezaan antara yang lama dengan yang baru.