Sintesis sebatian berwarna - Mohd. Sirat, Hasnah (2006)
Sebatian ialah bahan yang terdiri daripada dua atau lebih unsur yang terikat secara kimia. Zarah-zarah dalam satu sebatian ialah molekul atau ion.