Penguatkuasaan undang-undang ke atas ajaran salah: satu analisis - Mohd. Yusof, Farawahida (2007)
Kajian mendapati terdapat beberapa peruntukan berkaitan akhlak dalam Undang-undang Jenayah Syariah yang boleh menjadi benteng utama dan digunakan bagi tujuan menangani masalah keruntuhan akhlak. Walau bagaimanapun, penguatkuasaan terhadap peruntukan tersebut perlu dilakukan secara serius bagi memastikan keberkesanan pelaksanaannya.