Zaman kanak-kanak - Yahya, Azizi (Penerbit UTM, 2008)
Perkembangan dalaman atau kerohanian kanak-kanak, kadangkala disebut sebagai tempoh kanak-kanak masih kecil atau masa sebelum bersekolah adalah tempoh yang paling senang untuk mempersiapkan kanak-kanak pergi ke sekolah. Tempoh ini juga dikenali sebagai tempoh ekstasi yang mana kanak-kanak mulai mengenal dunia persekitaran di mana semuanya serba indah.