Termodinamik kejuruteraan asas edisi keempat - Ramli, Yahaya (Translator) (Penerbit UTM, 2001)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, prakata edisi pertama, prakata edisi kedua, prakata edisi ketiga, prakata edisi keempat, penghargaan. Bab 1 pengenalan bendalir kerja bahan tulen analisi makroskop dan mikroskop. Bab 2 sistem isi padu kawalan pengabadian tenaga bentuk-bentuk tenaga sistem termodinamik. Bab 3 hukum termodinamik hukum sifar (hukum yang ke sifar,) hukum pertama termodinamik, hukum kedua termodinamik. Bab 4 stim dan sistem dua fasa, pembentukan stim suhu tepu dan tekanan titik tigaan. Bab 5 gas dan sistem satu fasa, hukum boyle, hukum charles dan suhu mutlak persamaan ciri gas sempurna. Bab 6 kebolehbalikan termodinamik proses adiabatik proses isoterma proses politropik, isi padu malar dan tekanan malar. Bab 7 entropi entropi wap (sistem-sistem dua fasa) entropi bendalir entropi sejatan. Bab 8 loji stim dandang dandang tiub api dandang tiub air. Bab 9 enjin stim perihal umum enjin stim faktor gambar rajah mengawal imbang enjin stim. Bab 10 muncung aliran stim menerusi muncung pengembangan tepu lampau pengembangan keseimbangan. Bab 11 turbin stim turbin dedenyut penggabungan halaju penggabungan tekanan. Bab 12 pemampat udara dan gas pemampat udara salingan kesan kelegaan isi padu penghantaran udara beba. Bab 13 kitar kuasa gas unggul beberapa kitar kuasa gas yang penting kitar carnot untuk gas kitar tekanan malar. Bab 14 enjin pembakaran dalam perincian enjin salingan kitar dua lejang kitar empat lejang. Bab 15 pengujian enjin daya kilas brek tali brek prony. Bab 16 pembakaran tindak balas luah haba dan serap haba unsur, sebatian dan campuran atom dan jisim relatif (berat atom). Bab 17 penyejukan kitar carnot boleh berbalik enjin udara boleh berbalik peti sejuk mampatan wap. Bab 18 pemindahan haba pengaliran pengaliran menerusi plat atau dinding rata pengaliran haba menerusi dinding rencam lampiran 1, ringkasan sistem unit antarabangsa (si) lampiran 2, termometri lampiran 3, tekanan dan pengukurannya lampiran 4, jadual sifat dua fasa lampiran 5, catatan mengenai tenaga upaya dan tenaga kinetik, indeks.