Ahwal dan maqamat dalam ilmu tasawuf - Napiah, Othman (Penerbit UTM, 2001)
Buku ini mengupas tentang peningkatan rohani yang dilalui oleh seorang insan dalam perjalanan menuju Allah S.W.T. Secara ilmiah buku ini meninjau sudut kerohanian tentang kesulitan seorang insan menempuh liku-liku kehidupan untuk bertemu dengan Allah S.W.T. Dari senario ini, Penulis mengenengahkan beberapa langkah penting yang perlu diambil bagi mengatasi kesulitan tersebut. Penulis berharap buku ini dapat memberikan kefahaman kepada pembaca perkara yang berkaitan dengan perkembangan dan peningkatan rohani.