Konsep, teori, dimensi & isu pembangunan - Mohd. Nain, Ahmad Shukri (Penerbit UTM, 2003)
Buku Konsep, Teori, Dimensi dan Isu Pembangunan membincangkan secara holistik aspek-aspek utama tentang pembangunan sesebuah masyarakat dan negara. Malaysia adalah sebuah negara yang sedang pesat membangun. Justeru, negara memerlukan rakyat yang matang untuk membolehkan proses pembangunan berjalan dengan lebih baik. Buku ini dapat memberi pengetahuan awal dan asas mengenai ruang lingkup pembangunan serta isu-isu yang berkaitan. Buku ini menampilkan pelbagai perspektif mengenai pembangunan, sama ada daripada perspektif sekular mahupun agama. Buku ini sesuai untuk rujukan para pelajar di institusi-institusi pengajian tinggi yang menekuni bidang pembangunan dan mata pelajaran yang berkaitan. Buku ini juga sesuai untuk bahan bacaan masyarakat umum dan sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dengan proses pembangunan masyarakat dan negara meliputi bidang politik, ekonomi dan sosial.