Dinamik gas (ITNMB – UTM) - E., Rathakrishnan (Penerbit UTM, 2005)
Buku ini sesuai dijadikan sebagai teks untuk pelajar sarjana dan sarjana muda dalam bidang kejuruteraan Angkasa Lepas, Mekanikal, Awam, dan Kimia, serta mereka yang mempelajari bidang Fizik dan Matematik Gunaan. Buku ini padat, komprehensif dan terkini dalam membincangkan aspek asas Dinamik Gas atau Aliran Bendalir Boleh Mampat. Penulis menggunakan pengalaman beliau mengajar dan menyelidik untuk menghasilkan sebuah buku Dinamik Gas yang padat. Asas Dinamik Klasik dengan dimensi baru berjaya diadunkan dengan baik. Aspek matematik dan fizik dijalinkan dengan teliti sehingga teks ini menjadi lengkap dan mantap. Perbincangan dalam buku ini bermula dengan kes mudah hinggalah mencakupi kajian yang lebih rumit. Prinsip asas digunakan berulang kali pada beberapa proses aliran yang berlainan. Dengan cara ini, pembaca dapat memahami penggunaannya dengan lebih mudah. Buku ini dilengkapi dengan pelbagai contoh penyelesaian dan gambar rajah berserta ringkasan dan masalah di hujung setiap bab. Buku ini mampu menjadi teks yang baik buat pelajar dan boleh dijadikan rujukan buat mereka yang menjalankan kerja penyelidikan dalam bidang aliran bendalir boleh mampat.