Akidah penghayatan tauhid Al–Quran - Awang, Ramli (Penerbit UTM, 2005)
Buku ini menjelaskan tentang akidah tauhid menurut konsepnya yang dikemukakan oleh kitab Suci al–Quran. Akidah Tauhid yang ingin disampaikan oleh al–Quran adalah untuk dihayati dan dimantapkan dalam jiwa. Akidah Tauhid bukannya untuk diperdebatkan dalam pemikiran seperti dalam falsafah Ilmu Kalam sehingga memberi kesan yang menyimpang. Akidah Tauhid hanya cukup dengan memahami konsep wujudnya Tuhan dalam akal semata–mata. Buku ini turut membincangkan metod al–Quran dalam membentangkan akidah tauhid dan sikap serta penyesalan tokoh ulama salaf terhadap Ilmu Kalam. Buku ini sesuai sebagai rujukan para pelajar di Institusi Pengajian Tinggi dan pembaca yang ingin memahami dan menghayati konsep tauhid mengikut saranan al–Quran.