Atmosfera - Ibrahim, Ab. Latif (Penerbit UTM, 2008)
Buku ini membincangkan tentang ciri-ciri, komposisi dan fungsi lapisan atmosfera, iaitu satu lapisan yang menganjur dari permukaan bumi hingga ke angkasa lepas. Lapisan ini amat penting dalam mengawal fenomena iklim dan cuaca di permukaan bumi. Kesemua elemen cuaca dan iklim seperti tenaga, suhu, tekanan, angin dan kelembapan atmosfera merupakan fokus utama buku ini. Penjelasan terperinci tentang kesemua elemen cuaca dan iklim tersebut akan membolehkan pembaca memahami dengan jelas faktor utama yang menyebabkan berlakunya perbezaan fenomena cuaca dan iklim di permukaan bumi. Daripada segi kepenggunaan, bumi ini sesuai dibaca oleh semua peringkat pembaca dari pelajar sekolah hinggalah orang dewasa.