Pemprosesan imej untuk pengguna baru menggunakan MATLAB - Mohd. Noor, Norliza (Penerbit UTM, 2009)
Pemprosesan Imej untuk Pengguna Baru Menggunakan MATLAB sesuai digunakan sebagai pendedahan awal bagi para pelajar yang mengikuti kursus pemprosesan imej untuk program Kejuruteraan Elektronik, Kejuruteraan Elektronik (Telekomunikasi), Kejuruteraan Elektronik (Mekatronik), Kejuruteraan Komputer, Sains Komputer, Kejuruteraan Geoinformasi dan Penderiaan Jarak Jauh (Remote Sensing), Kejuruteraan Bioperubatan, Pengimejan Perubatan dan Analisis, dan juga oleh mereka yang berminat dalam bidang pemprosesan imej. Buku ini memberi penjelasan mengenai pembentukan imej digit, komponen pemprosesan imej, peralatan perakam imej, dan peralatan paparan imej. Pengolahan imej yang meliputi peningkatan mutu imej dan menambah baik imej menggunakan beberapa teknik seperti penapis ruang dan penyamaan histogram juga dihuraikan. Kesemua teknik pengolahan yang diterangkan diilustrasi bersama dengan atur cara MATLAB. Dengan bantuan 99 ilustrasi dan contoh–contoh atur cara MATLAB, buku ini mampu membimbing mereka untuk memahami bidang pemprosesan imej serta berupaya menulis atur cara menggunakan perisian MATLAB.