Menghayati budaya ilmu: faham ilmu, amalan dan panduan - Ujang, Zaini (Penerbit UTM, 2009)
Buku ini ditujukan khusus kepada semua mahasiswa baru sesi 2009/2010. Judul buku ini ialah Menghayati Budaya Ilmu: Faham Ilmu, Amalan dan Panduan sebagai salah satu tema utama memajukan UTM bagi menjadi universiti terbaik di Malaysia. Konsep dan frasa ‘budaya ilmu’ mula diperkenalkan oleh Prof. Dr. Wan Mohd. Nor Wan Daud (1988) menerusi risalah berjudul Budaya Ilmu: Konsep, Prasyarat dan Perlaksanaan di Malaysia. Menurut tafsiran beliau, budaya ilmu ialah kewujudan suatu keadaan setiap lapisan masyarakat melibatkan diri secara langsung atau tidak langsung dengan kegiatan-kegiatan keilmuan pada setiap kesempatan; dan keadaan di mana segala tindakan manusia baik pada tahap individu atau masyarakat, ditentukan dan diputuskan serta dilaksanakan berdasarkan ilmu pengetahuan. Konsep tersebut terus dikembang dan dibahaskan secara lebih terperinci dalam penulisan beliau kemudiannya. Justeru, buku ini diterbitkan bukan bertujuan untuk memberi definisi dan dimensi baru tentang budaya ilmu. Sebaliknya, tujuan saya ialah mengumpulkan semula pandangan dan dimensi berkaitan konsep, nilai dan amalan ilmu dalam konteks untuk memperkasakan budaya ilmu di UTM. Secara lebih spesifik, buku ini diharap dapat dijadikan panduan oleh seluruh mahasiswa UTM untuk turut sama menyubur dan menyemarakkan lagi amalan budaya ilmu dalam kehidupan harian.