Asas pengawal logik boleh atur cara (PLC) - Abdul Rahim, Ruzairi (Penerbit UTM, 2010)
Pengawal Logik Boleh Atur Cara (PLC) ialah elemen asas dan penting dalam bidang Kejuruteraan Kawalan yang digunakan dalam perkakasan elektrik dan mekanikal. Justeru, secara keseluruhannya, kebanyakan aplikasi yang melibatkan kawalan arus elektrik menggunakan PLC sebagai komponen kawalan. Buku ini menerangkan secara terperinci asas operasi sesebuah PLC termasuk instrumen perantaramukaan jenis analog dan digital. Selain itu, teori dan aplikasi asas atur cara PLC diterangkan dengan menggunakan rajah tangga. Pada bab akhir pula, ditunjukkan beberapa contoh aplikasi sebenar PLC dalam bidang Kejuruteraan Kawalan yang mana rajah tangga dan rajah skematik setiap aplikasi dijelaskan secara terperinci. Buku ini sesuai digunakan sebagai bahan rujukan utama untuk pelajar dalam jurusan teknologi sama ada di peringkat sarjana muda, diploma dan sijil serta kepada jurutera dan juruteknik yang terlibat dalam bidang ini.