Sistem pangkalan data - Mohamed Dahlan, Halina (Penerbit UTM, 2011)
Sistem Pangkalan Data ditulis untuk membantu pembaca memahami konsep, mereka bentuk, dan membangunkan sistem pangkalan data. Buku ini dibahagikan kepada lapan bab bermula daripada penerangan tentang pengenalan dan persekitaran pangkalan data, mereka bentuk pangkalan data dengan menggunakan model data, penormalan dan penyemakan sifat jadual, dan diakhiri dengan manipulasi data menggunakan bahasa pertanyaan berstruktur. Setiap bab mempunyai soalan latihan yang boleh digunakan untuk menguji kefahaman pembaca terhadap bab-bab yang diikutinya. Buku ini sesuai digunakan sebagai bahan pengajaran dan pembelajaran oleh pensyarah, pelajar atau pembaca umum yang berminat untuk memahami sistem pangkalan data.