Amalan kerja konkrit - Ismail, Mohamad (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1992)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu pengenalan, bahan, simen portland, pengikat hidrolik pendam, batu baur, air, bahan tambah, sifat konkrit, kekuatan konkrit, ketahanlasakan konkrit, pengecutan awal haba, keretakan plastik, campuran konkrit, spesifikasi, kebolehkerjaan, kekuatan, kesan unsur campuran, pengelompokan, campuran ujian, konkrit siap–campur, loji pengelompokan, perhubungan dan pertukaran maklumat, pesanan hari ke hari, persediaan jalan masuk, penghantaran, pencurahan, pengelompokan di tapak dan penggaulan, penstoran bahan, penggaul konkrit, pengelompokan, operasi penggaul, pemindahan konkrit, pam, kren dan langkau, pelonggok, kaedah lain, perletakan dan pemadatan, perletakan, pemadatan, sambungan binaan, kedudukan sambungan binaan, persediaan untuk sambungan binaan, pengkonkritan pada sambungan binaan, pengkonkrit di dalam cuaca sejuk, pengkonkrit di dalam cuaca panas, tetulang, jenis bar dan pengenalan, saiz bar dan lenturan, serat/fabrik, pengendalian, penstoran dan kebersihan, penutup kepada tetulang, pemasangan tetulang, acuan, jenis-jenis acuan, rekabantuk acuan, menanggalkan acuan, penjagaan acuan, pengawetan, tujuan pengawetan, kaedah pengawetan, selaput pengawet, papak jalan, laluan dan lantai, permukaan pugak, permukaan penyudah konkrit, julat penyudah, piawai penyudah, acuan, konkrit, penyeliaan dan hasil kerja, penyudah licin biasa, penyudah susuk dan tekstur, penyudah batu baur terdedah, penyudah konkrit buatan, kerja pembaikan, penyudah lantai, pemilihan penyudah, sapuan kuasa, pencanaian kuasa, nyahai hampagas, tutup konkrit kenaan, pengawetan, ujian konkrit dan bahan pengkonkritan, pensampelan bahan, ujian ke atas bahan, ujian untuk kebolehkerjaan dan kandungan udara konkrit baru, ujian ke atas konkrit keras, rujukan serta apendik 1 – 3.