Garis panduan kualiti air minum jilid 1 - Mustapha, Shahabudin (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1996)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, senarai jadual, prakata, bab 1 pengenalan, tanggapan pengguna terhadap kualiti air minum, keutamaan yang diberi berkaitan dengan kualiti air, sifat nilai-nilai garis panduan pembentukan nilai garis panduan bagi bahan kimia toksid, bab 2 aspek-aspek mikrobiologi, kualiti bakteriologi air minum, pengenalan, nilai-nilai garis panduan, kekerapan persampelan, bab 3 aspek biologi, protozoa, saranan, pengawasan, langkah-langkah memperbaik, bab 4 aspek kimia dan fizik, kesan pencemar kimia ke atas kesihatan, asas nilai garis panduan, ketidakpastian dalam menetapkan nilai garis panduan, juzuk tak organik yang mempunyai perkaitan dengan kesihatan, bab 5 bahan-bahan radioaktif di dalam air minum, sifat nilai garis panduan, nilai garis panduan yang diperakui, kaedah pemeriksaan, aktiviti alfa serta indeks.