Garis panduan kualiti air minum: kawalan kualiti bekalan air minum untuk komuniti kecil - Mustapha, Shahabudin (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1999)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, senarai jadual, prakata, bab 1 kualiti air, penggunaan nilai garis panduan, aspek mikrobiologi, aspek kimia dan fizik, bab 2 perancangan untuk pengawasan dan kualiti air, rangka kerja organisasi, penilaian situasi semasa, pemeriksaan sanitasi dan pensampelan air, bab 3 pemeriksaan sanitasi, organisasi, metadologi, bab 4 pengambilan sampel air, keperluan asas, pemilihan titik pensampelan, peralatan, bab 5 analisis bakteriologi, pemilihan organisma penunjuk, kaedah analisis, pemilihan kaedah, bab 6 penentuan klorin sisa, kelakuan klorin di dalam air, kaedah, bab 7 langkah-langkah pemulihan dan pencegahan, langkah pemulihan, langkah pencegahan, kawalan bahaya biologi, bab 8 pendidikan dan penglibatan masyarakat, penglibatan masyarakat, pendidikan kesihatan masyarakat, bibliografi dan indeks.