Hidraulik kejuruteraan awam: teori, masalah dan penyelesaian - Mohd. Noor, Fatimah (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1994)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, prakata edisi pertama, prakata edisi kedua, bab 1 sifat-sifat bendalir, unit-unit kejuruteraan, ketumpatan jisim dan berat tentu, bab 2 statik bendalir, hukum pascal, perubahan tekanan dengan ukur dalam di dalam bendalir statik tak boleh mampat, bab 3 konsep aliran bendalir dan pengukuran, kinematik bendalir, aliran tetap dan tak tetap, bab 4 aliran bendalir tak boleh mampat di dalam talian paip, rintangan di dalam talian paip bulat yang mengalir penuh, rintangan kepada aliran di dalam keratan tak bulat, bab 5 analisis rangkaian paip, kaedah imbangan turus (kaedah ‘gelong’), kaedah imbangan kuantiti (kaedah ‘nod’), bab 6 analisis dan reka bentuk sistem pam-talian paip, kecerunan hidraulik dalam sistem pam-talian paip, sistem pam berbilang, bab 7 lapisan sempadan pada plat rata dan di dalam salur, lapisan sempadan lamina, lapisan sempadan gelora, bab 8 aliran mantap di dalam saluran terbuka, rintangan aliran seragam, saluran dengan kekasaran rencam, bab 9 analisis dimensi, keserupaan dan model hidraulik, analisis dimensi, pengertian fizikal kumpulan tanpa dimensi, bab 10 aliran bendalir unggul dan aliran garis melengkung, aliran bendalir unggul, garis arus, rangkap arus, bab 11 aliran tak mantap berubah beransur dari takungan, kadar alir di antara takungan di bawah turus berubah, aliran tak mantap di atas alur limpah, bab 12 ayunan jisim dan tekanan fana di dalam talian paip, ayunan jisim di dalam sistem paip-operasi kebuk pusuan, penyelesaian, dengan mengabadikan geseran terowong dan kehilangan pendikit untuk penghentian semerta kadar alir, bab 13 aliran tak mantap di dalam saluran, aliran tak mantap berubah beransur, pusuan di dalam saluran terbuka, bab 14 aliran seragam dalam saluran bersempadan longgar, regim-regim aliran, pergerakan awal (ambang), jawapan-jawapan serta indeks.