Teori struktur lanjutan - Mohammed Ali, Nasly (Penerbit UTM, 1991)
Telah diperhatikan bahawa dimana perlepasan dibuat pada kerangka portal, anjakan akibat keadaan luaran yang diketahui telah dikurangkan kepada sifar untuk menentukan rintangan am pada titik berkenaan. Dengan adanya nilai yang tidak diketahui yang dikira dari penyelesaian persamaan serentak, adalah mungkin untuk mengambil kira semua titik terikat dan hitungkan putaran sebenar titik-titik ini, dengan menganggap mereka tetap tegar. Oleh itu, kerangka boleh dipecahkan kepada bahagian-bahagian komponen dan anjakan antara dua kedudukan yang tak diketahui boleh dikira, supaya bentuk jumlah pesongan akhir bagi kerangka boleh diplotkan.