Asas elektronik edisi kedua - Mohd. Daud, Salwani (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1995)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: prakata, bab 1 asas–asas elektronik, voltan, arus, rintangan, litar, bab 2 tiub vakum dan separuh pengalir, tiub vakum, mengenal pasti tiub vakum dan sambungan pin, tiub sinaran katod (crt), peranti keadaan pepejal, bab 3 bekalan kuasa, masukan au, penerus, penapis, pengatur, bab 4 transistor dwikutub asas, pembinaan transistor, rintangan transistor, arus tapak, pemancar dan pemungut, kawalan arus dalam transistor, bab 5 pincangan transistor, lengkuk ciri, pincangan at transistor, penstabilan pincangan, membaik pulih pincangan at, bab 6 prinsip penguat, gandaan penguat, tatarajah penguat, ciri galangan penguat, kelas pengendalian penguat, bab 7 penguat isyarat kecil, gandingan penguat, suapbalik penguat, sambutan frekuensi penguat, herotan penguat, bab 8 penguat isyarat besar, kelas penguat, penguatkuasa kelas–a, penguatkuasa kelas–b, penguatkuasa kelas–c, bab 9 transistor kesan medan, jfet (transistor kesan–medan simpangan), mosfet (tkm separuh pengalir oksida logam), penguat fet, pincangan fet, bab 10 peranti separuh pengalir khas – thyristor, penerus terkawal silikon (scr), triak, diak, transistor ekasimpang (ujt), bab 11 pengayun, pengayun asas, rangkaian frekuensi, pincangan penguat, suapbalik positif, bab 12 litar bersepadu linear, ciri penguat kendalian, pengendalian penguat kendalian asas, pembinaan penguat kendalian, pincangan penguat kendalian, bab 13 litar digit, pengendalian digit asas, nombor digit, penterjemahan, litar logik, bab 14 pengendalian penerima asas, penerima radio am, penerima fm dan fm stereo, fm stereo, ringkasan, bab 15 membaik pulih penerima am dan fm, membaik pulih penerima am, membaik pulih penerima fm, membaik pulih fm stereo, ringkasan serta indeks.