Kejuruteraan kawalan moden edisi kedua - Ogata, Katsuhiko (Penerbit UTM, 1996)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: prakata, bahagian 1 analisis asas sistem kawalan menggunakan kaedah lazim dan kaedah keadaan ruang, bab 1 pengenalan kepada analisis sistem kawalan, pengenalan, contoh-contoh sistem kawalan, jelmaan laplace, penjelmaan laplace songsang, bab 2 pemodelan matematik sistem dinamik, pengenalan, perwakilan keadaan ruang sistem dinamik, sistem mekanik, sistem elektrik, bab 3 tindakan kawalan asas & pengawal automatik perusahaan, pengenalan, tindakan kawalan asas, pengawal pneumatik, pengawal hidraulik, bab 4 analisis sambutan fana & analisis ralat keadaan mantap, pengenalan, rangkap sambutan dedenyut, sistem tertib pertama, sistem tertib kedua, bahagian ii analisis dan reka bentuk sistem-sistem kawalan dengan kaedah-kaedah lazim, bab 5 analisis londar punca, pengenalan, plot-plot londar punca, contoh-contoh penyelesaian, ringkasan aturan-aturan am untuk membina londar punca, bab 6 analisis sambutan frekuensi, pengenalan, gambar rajah-gambar rajah bode, plot-plot kutub, plot-plot log-magnitud melawan fasa, bab 7 teknik-teknik reka bentuk dan pampasan, pengenalan, pertimbangan-pertimbangan reka bentuk permulaan, pampasan mendulu, pampasan mengekor, bab 8 analisis rangkap perihalan sistem-sistem kawalan tak lelurus, pengenalan kepada sistem-sistem tak lelurus, sistem-sistem kawalan tak lelurus, rangkap perihalan, analisis rangkap perihalan untuk sistem kawalan tak lelurus, bahagian iii analisis dan reka bentuk kawalan dengan menggunakan kaedah keadaan ruang, bab 9 analisis sistem kawalan dengan menggunakan kaedah-keadaan ruang, pengenalan, bahan asas analisis keadaan-ruang, matriks pindah, kebolehkawalan, kebolehcerapan, bab 10 reka bentuk sistem kawalan menggunakan kaedah keadaan ruang, pengenalan, reka bentuk sistem kawalan melalui perletakan kutub, reka bentuk pencerap keadaan, reka bentuk sistem servo, lampiran, rujukan serta indeks.