Pengenalan sistem kuasa elektrik - Tamsir, Tarmidi (Penerbit UTM, 1990)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: kata penghantar, tatanama, bab 1 kuasa elektrik, ciri-ciri yang mempengaruhi penjanaan dan penghantaran, sumber-sumber tenaga elektrik, bab 2 analisis kerosakan (fault analysis), pengiraan arus seimbang tiga-fasa, arus litar-pintas mesin segerak, bab 3 kerosakan taksimetri, jenis-jenis kerosakan penjana tanpa beban, kerosakan taksimetri pada sistem kuasa, bab 4 kuasa talian dan kawalannya, parameter-parameter talian, kawalan tanpa voltan, bab 5 sistem perlindungan, perlindungan sistem kuasa, fungsi sistem perlindungan, bab 6 pemutus litar, konsep litar sampukan, fenomenon arka, bab 7 ujian voltan tinggi, penjanaan dan ujian voltan tinggi serta bibliografi.