Sistem komunikasi edisi kedua - Mohamad Abu Bakar, Jaafar (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1996)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: bab 1 pengenalan, pengelasan isyarat, analisis fourier untuk isyarat, model sistem perhubungan, bab 2 penggambaran isyarat dan sistem, siri fourier, jelmaan fourier, sifat-sifat jelmaan fourier, pengiraan berangka bagi jelmaan fourier, rangkap dirac delta, bab 3 pemodulatan amplitud, pemodulatan amplitud (am), penjanaan gelombang am, penyahmodulatan gelombang am, pemodulatan jalur sisi kembar pembawa tertindas (dsbsc), bab 4 pemodulatan sudut, takrifan asas: pemodulatan fasa (pm) dan pemodulatan frekuensi (fm), pemodulatan frekuensi nada tunggal, pemodulatan frekuensi jalur sempit, pemodulatan frekuensi jalur lebar, bab 5 proses rawak, kebarangkalian, pemboleh ubah rawak, proses rawak, kepegunan, min, sekaitan dan rangkap kovarians, purata masa dan keergodikan, bab 6 hingar dalam pemodulatan cw, penerima am, nisbah isyarat hingar (snr), nisbah isyarat hingar untuk penerimaan jelas dengan pemodulatan dsbsc, nisbah isyarat hingar untuk penerimaan jelas dengan pemodulatan ssb, hingar dalam penerima am menggunakan pengesan sampul, bab 7 pemodulatan denyut analog, teorem sampelan, pensampelan isyarat lulus jalur, aspek praktik bagi pensampelan, pembinaan semula proses utusan daripada sampelnya, pemultipleksan pembahagian masa (tdm), bab 8 pemodulatan digit denyut, unsur-unsur pemodulatan kod denyut (pcm), hingar dalam sistem pcm, pengukuran maklumat, muatan saluran, bab 9 penghantar data jalur dasar, unsur-unsur sistem perduaan jalur dasar pam, pembentukan jalur dasar, penapis pemancar dan penerima yang optimum untuk kelalian hingar, pengekod bersekaitan (correlative coding), sistem jalur dasar m–ary pam, bab 10 penghantar data lulus jalur, model sistem-sistem penghantaran data lulus jalur, prosedur keortogonan gram-schmidt, pentafsiran isyarat secara geometri, sambutan tebing penyekait dengan masukan hingar, lampiran, glosari serta indeks.