Sistem kuasa elektrik edisi ketiga - Tamsir, Tarmidi (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1996)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: bab 1 pengenalan, sejarah, ciri-ciri yang mempengaruhi penjanaan dan penghantaran, pertukaran tenaga menggunakan stim, pertukaran tenaga menggunakan air, bab 2 konsep asas, sistem tiga fasa, pengubah tiga fasa, harmonik dalam sistem tiga fasa, sistem berbilang fasa, bab 3 komponen-komponen pada sistem kuasa, litaran setara di bawah keadaan litar pintas seimbang, penjana segerak dalam selari, kendalian penjana pada palang bas tak terhingga, penjana kutub mengunjur, bab 4 mengawal kuasa dan frekuensi, pengawal imbang turbin, gelung kawal, pembahagian beban antara penjana, ciri kuasa/frekuensi sistem tersaling hubung, bab 5 kawalan voltan dan kuasa regangan, penjanaan dan penyerapan kuasa regangan, hubungan antara voltan, kuasa dan kuasa regangan pada satu nod, kaedah kawalan voltan, gabungan penggunaan pengubah penukaran sadap, bab 6 aliran beban, rangkaian jejari dan gelung mudah, sistem besar, kaedah penyelesaian untuk sistem besar, contoh aliran beban kompleks, bab 7 analisis kerosakan, pengiraan arus rosak seimbang tiga fasa, kaedah komponen simetri, perwakilan loji dalam rangkaian jujukan fasa, jenis kerosakan, bab 8 had kestabilan, persamaan pergerakan pada mesin berputar, kestabilan keadaan-mantap-pertimbangan secara teori, kestabilan keadaan-mantap-pertimbangan secara amali, kestabilan fana-pertimbangan pada sudut pemutar, bab 9 penghantaran arus terus, penerusan, songsangan, penghubung arus terus lengkap, penukar keadaan pepejal, bab 10 voltan lampau dan keperluan penebatan, penjanaan voltan lampau, perlindungan terhadap voltan lampau, penyelarasan penebatan, perambatan pusuan, bab 11 talian atas dan kabel bawah tanah, reka bentuk mekanik, reka bentuk elektrik, kadaran arus, kriteria persekitaran, bab 12 perlindungan, peralatan suis, kualiti diperlukan pada perlindungan, komponen pada skim perlindungan, sistem perlindungan, lampiran i kendalian sistem optimum, lampiran ii parameter-parameter pada komponen sistem, lampiran iii kajian penghantaran indeks serta indeks.