Asas penggerudian telaga minyak edisi keempat - Ismail, Abdul Razak (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1994)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: pendahuluan, bab 1 masyarakat petroleum, syarikat–syarikat, pekerja penggerudian, giliran kerja, bab 2 tapak penggerudian, mencari minyak dan gas, memilih tapak penggerudian, menyediakan tapak penggerudian, memindahkan kelengkapan ke tapak penggerudian, penegakan rig, bab 3 komponen-komponen rig, sistem kuasa, sistem pengangkatan, kelengkapan putar, sistem pengedaran, bab 4 operasi penggerudian, penggerudian lubang permukaan, perjalanan keluar, memasang selongsong permukaan, penyimenan, perjalanan masuk, memasang dan menyimen selongsong perantaraan, menggerudi ke kedalaman terakhir, menilai formasi, melengkapkan telaga, operasi penggerudian khas, masa hadapan serta glosari.