Asas petroleum edisi keempat - Ismail, Issham (Penterjemah) (Penerbit UTM, 2000)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: bab 1 geologi petroleum, konsep asas geologi, penggolongan batuan, bab 2 eksplorasi petroleum, kajian geografi permukaan, pengumpulan data, bab 3 aspek pemajakan, jenis pemilikan persendirian, pajakan undang-undang, bab 4 operasi penggerudian, sejarah penggerudian pencarian minyak, penggerudian sekarang, bab 5 pengeluaran, kaedah pengeluaran awal, pelengkapan telaga, bab 6 pengangkutan, kaedah pengangkutan awal, menggerakkan baj, bab 7 penapisan dan pemprosesan, struktur hidrokarbon dalam minyak dan gas, penapisan minyak mentah, bab 8 kepentingan persekitaran dan kesihatan, peraturan dan undang-undang persekutuan, masalah sampel dan penyelesaiannya, bab 9 pemasaran petroleum, pasaran yang berubah, penyelidikan dan perancangan, rujukan serta indeks.