Sifat-sifat bendalir reserbor - Samsuri, Ariffin (Penerbit UTM, 1992)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: bab 1 kimia mendapan petroleum, siri parafin, hidrokarbon tidak tepu, bab 2 hukum dan tingkahlaku gas, gas unggul, gas nyata, bab 3 tingkahlaku cecair, hubungan antara tekanan, isipadu dan suhu cecair, tekanan wap cecair, bab 4 tingkahlaku fasa kualitatif hidrokarbon, tingkahlaku fasa sistem satu komponen, sistem dua komponen, bab 5 tingkahlaku fasa larutan hidrokarbon, larutan unggul, larutan tidak unggul, bab 6 ciri bendalir reserbor, faktor isipadu formasi air, kelarutan gas, bab 7 ciri air reserbor minyak, kerencaman air reserbor minyak, kelarutan gas dalam air reserbor minyak, bab 8 penentuan ciri bendalir reserbor di makmal, sel pvt, penentuan kelarutan gas, bab 9 penggunaan asas ciri bendalir reserbor, perhitungan pemisah, perhitungan imbangan bahan serta indeks.