Unsur geologi petroleum - Samsuri, Ariffin (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1999)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: prakata, penghargaan, bab 1 pengenalan, ulang kaji sejarah petroleum, konteks geologi petroleum, bab 2 sifat fizikal dan sifat kimia – minyak dan gas, gas asli, hidrat gas, minyah mentah, bab 3 kaedah penjelajahan, penggerudian telaga dan pelengkapan telaga, penilaian formasi, kaedah geofizik penjelajahan, geologi subpermukaan, penderiaan jauh, bab 4 persekitaran subpermukaan, air subpermukaan, suhu subpermukaan, tekanan subpermukaan, dinamik bendalir subpermukaan, bab 5 penjanaan dan perpindahan petroleum, asal usul petroleum: organik atau bukan organik, proses organik moden pada permukaan bumi, pembentukan kerogen, perpindahan petroleum, bab 6 reservoir, keliangan, ketertelapan, tekanan rerambut, hubungan antara keliangan, ketertelapan dan tekstur, kesan diagenesis terhadap reservoir, keselanjaran reservoir, perhitungan rizab, kaedah pengeluaran, bab 7 perangkap, tatanama perangkap, pengelasan perangkap, perangkap struktur, perangkap diapir, perangkap stratigrafi, perangkap hidrodinamik, perangkap gabungan, perangkap: kesimpulan, bab 8 lembangan mendapan, konsep asas dan istilah, mekanisme pembentukan lembangan, pengkelasan lembangan sedimen, lembangan kraton, jurang, suit rekah hanyut lembangan, kesimpulan: taburan petroleum antara dan dalam lembangan, bab 9 pasir tar dan syal minyak, hidrokarbon plastik dan hidrokarbon pepejal, pasir tar, syal minyak, bab 10 kesimpulan, prospek dan kebarangkalian, simpanan dan sumber, lampiran, indeks penulis serta indeks perkara.