Analisis unsur terhingga gunaan edisi kedua - Jantan, Muhammad Her (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1997)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: pengenalan, unsur lelurus satu dimensi, contoh unsur terhingga, matriks-matriks unsur: perumusan galerkin, unsur dua dimensi, sistem koordinat, persamaan medan dua dimensi, kilasan bahagian-bahagian tak bulat, keadaan-keadaan sempadan: terbitan punca dan lubuk titik, aliran tak berputar, perpindahan haba dengan pengaliran dan olakan, masalah medan bersandar masa: pertimbangan teori, masalah medan bersandar masa: pertimbangan praktik, aturcara komputer untuk masalah medan dua dimensi, anggota daya paksi, matriks unsur: perumusan tenaga upaya, unsur kekuda, unsur rasuk, unsur kerangka satah, teori keanjalan, keanjalan dua dimensi, keanjalan simetri sepaksi, aturcara komputer untuk mekanik struktur dan pepejal, rangkap-rangkap bentuk unsur, matriks-matriks unsur serta atur-atur cara komputer separa meter.