Asas senibina kapal (rintangan, dorongan dan kuasa) - Mainal, Mohd. Ramzan (Penerbit UTM, 1991)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: simbol utama, bab 1 analisis dimensi dan hukum keserupaan, dimensi, unit, kehomogenan dimensi, bab 2 kesan aliran cecair terhadap badan terendam dan teori lapisan sempadan, kesan aliran pada badan terendam, teori lapisan sempadan, bab 3 rintangan, jenis rintangan, ujian model untuk menentukan rintangan kapal, kesan kekasaran permukaan kapal terhadap rintangan, bab 4 dorongan, jenis peralatan dorongan, kipas skru, teori tindakan kipas, bab 5 kuasa, pengukuran kuasa, anggaran kuasa, pekali admiralti, latihan, lampiran a, lampiran b, bibliografi serta indeks.