Asas senibina kapal : siri 2 (struktur dan getaran kapal) - Mainal, Mohd. Ramzan (Penerbit UTM, 1990)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan: prakata, bab 1 jenis–jenis kapal, pendahuluan, jenis-jenis kapal dagangan, bab 2 struktur kapal, badan kapal, jenis-jenis pengukuh, plat kapal, tangki dua dasar, bab 3 kekuatan keseluruhan kapal, jenis-jenis kekuatan, kekuatan membujur, kekuatan melintang, kekuatan sadak, bab 4 kekuatan tupang, takrif tupang, teori euler, had penggunaan teori euler, persamaan-persamaan ghalib, bab 5 kekuatan plat, pendahuluan, lenturan plat, kekuatan lengkok, ukuran keberkesanan plat, bab 6 pengenalan mekanik plastik, teori rasuk dalam lenturan mudah, mekanisme runtuh, reka bentuk kaedah plastik bagi keseluruhan kapal, bab 7 asas–asas getaran, pendahuluan, takrifan, gerakan harmonik mudah, getaran bebas tanpa rendaman, bab 8 getaran kapal, jenis daya ujaan, jenis getaran, getaran lenturan rasuk, getaran lenturan kapal, bab 9 frekuensi getaran kapal dan kaedah pengurangan getaran,, rumusan dari kiraan terus, pengurangan dan pencegahan getaran, bibliografi serta indeks.