Kejuruteraan plastik edisi kedua - Hashim, Jasmi (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1995)
Dalam edisi Inggerisnya, buku ini dikatakan sebagai buku teks yang ulung diterbitkan tentang subjek ini, yang merangkumi kedua-dua perkara, ciri dan proses plastik bertetulang dan plastik tidak bertetulang. Buku ini mudah hingga tidak memerlukan pengetahuan asas tantang plastik untuk memahaminya dan penumpuan dibuat ke atas aspek praktis bidang ini. Dalam edisi kedua, yang menjadi asas terjemahan ini, lebih separuh daripada kandungannya telah ditulis semula sementara yang selebihnya dikemaskinikan dan disusun semula sepenuhnya. Bab-bab awal memperkenalkan pelbagai jenis plastik yang kini dapat diperoleh, disertai penjelasan tentang bagaimanakah seorang pereka bentuk plastik dapat memilihnya untuk kegunaan tertentu. Bab-bab terakhir, membawa pembaca kepada aspek reka bentuk mekanikal dan analisis aliran polimer lebur yang lebih maju. Semua teknik yang diajukan dalam buku ini diberi ilustrasi dengan contoh yang banyak, sementara beberapa banyak masalah dikemukakan pada bahagian hujung setiap bab dan penyelesaiannya diberikan dalam Lampiran. Buku ini berguna untuk kursus kejuruteraan, kimia, kimia industri, kimia kejuruteraan, sains bahan dan teknologi polimer peringkat ijazah dan ijazah lanjutan. Namun buku ini dapat juga dimanfaatkan oleh pelajar peringkat menengah yang berminat.