Mekanik bahan edisi ketiga - Zainuddin, Ahmad Zafri (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1997)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, senarai simbol, abjad greek, bab 1 tegangan, mampatan dan ricihan, tegasan dan terikan, gambar rajah tegasan-terikan, keanjalan dan keplastikan, keanjalan lelurus dan hukum hooke, bab 2 anggota bebanan paksi, anjakan anggota bebanan paksi, struktur tak boleh tentu secara statik, kesan suhu dan praterikan, tegasan di atas keratan condong, bab 3 kilasan kilasan bar bulat, kilasan tak seragam, ricih tulen, hubungan di antara modulus keanjalan E dan G, bab 4 daya ricih dan momen lentur, jenis-jenis rasuk, daya ricih dan momen lentur, hubungan di antara beban, daya ricih dan momen lentur, gambar rajah daya ricih dan masalah, bab 5 tegasan-tegasan dalam rasuk, bahagian a asas, terikan normal dalam rasuk, tegasan normal dalam rasuk, reka bentuk rasuk, tegasan ricih dalam rasuk, bahagian b tajuk-tajuk istimewa, rasuk rencam, rasuk dengan beban pencong, pusat ricih, rasuk nipis keratan rentas terbuka, bab 6 analisis tegasan dan terikan, tegasan satah, tegasan utama dan tegasan ricih maksimum, bulatan mohr untuk tegasan satah, hukum hooke untuk tegasan satah, bab 7, mendapatkan pesongan dengan kamiran persamaan daya ricih dan beban, kaedah momen luas, bab 8 rasuk tak boleh tentu secara statik, analisis dengan menggunakan persamaan kebezaan lengkung pesongan, kaedah momen luas, kaedah tindihan (kaedah kebolehlenturan), rasuk selanjar, bab 9 tiang, ledingan dan kestabilan, tiang dengan hujung bercemat, tiang dengan keadaan sokong yang lain, tiang dengan beban paksi sipi, bab 10 kaedah tenaga, prinsip kerja maya, menentukan anjakan dengan menggunakan kaedah beban-unit, teorem salingan, tenaga terikan dan tenaga pelengkap, rujukan dan nota sejarah, lampiran, jawapan kepada masalah terpilih, indeks nama, indeks perkara.