Mekanik bahan rencam - Abd. Rahman, Daud (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1993)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, prakata, bab 1 pengenalan kepada bahan rencam, pengkelasan dan ciri-ciri bahan rencam, kelakuan mekanikal bahan rencam, bab 2 kelakuan makromekanikal lamina, perkaitan tegasan-terikan untuk bahan tak isotropi, pemalar kejuruteraan untuk bahan ortotropi, bab 3 kelakuan mikromekanikal lamina, pendekatan mekanik bahan terhadap kekakuan, pendekatan kekenyalan terhadap kekakuan, bab 4 kelakuan makromekanikal laminat, teori penglaminatan klasik, kes khusus kekakuan laminat, bab 5 lenturan, ledingan dan getaran plat berlaminat, persamaan penaklukan untuk lenturan, ledingan dan getaran plat berlaminat, pesongan plat berlaminat yang disokong mudah dan membawa beban sisi teragih, bab 6 rumusan dan tajuk-tajuk lain, lubang dalam laminat, mekanik tanah, lampiran a matriks dan tensor, lampiran b fungsi maksimum dan minimum bagi pembolehubah tunggal, lampiran c lengkung tipikal tegasan-terikan, bibliografi, indeks.