Mekanik getaran : teori dan penggunaan edisi kedua - Abdul Malek, Mohd. Shahid (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1999)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, kata pengantar, bab 1 pengenalan, objektif utama, asas sistem bergetar, contoh gerakan bergetar, bab 2 sistem dengan satu darjah kebebasan – teori darjah kebebasan, persamaan gerakan – kaedah tenaga, persamaan gerakan – hukum gerakan newton, bab 3 sistem dengan satu darjah kebebasan – penggunaan getaran bebas tak beredam, getaran bebas-teredam, getaran dipaksa teredam – ujaan harmonik, bab 4 sistem dengan lebih daripada satu darjah kebebasan, persamaan gerakan: hukum kedua newton, getaran bebas tak teredam: ragam utama, koordinat teritlak dan penggandingan koordinat, bab 5 cara untuk menentukan frekuensi tabii, persamaan dunkerley, kaedah rayleigh, kaedah holzer, bab 6 sistem diskret, persamaan gerakan – sistem tak teredam, getaran bebas tak teredam – ragam utama, keortogonan dan koordinat utama, bab 7 sistem selanjar, sistem selanjar – suatu penjelasan yang mudah, pengasingan pemboleh ubah masa dan ruang, masalah yang dipengaruhi oleh persamaan gelombang, bab 8 sistem tak lelurus, kestabilan dan contoh sistem tak lelurus, satah fasa, kestabilan keseimbangan, bab 9 penyelesaian dengan komputer berdigit, sistem satu darjah kebebasan – sambutan fana, atur cara – TRESP1, matriks lelaran – sistem diskret tak teredam, lampiran, indeks.