Pengenalan kepada enjin pembakaran dalam edisi kedua - Hasnan, Khalid (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1997)
Edisi kedua buku Richard Stone yang berjaya diterbitkan ini mengandungi beberapa teks, ilustrasi baru dan disediakan tambahan contoh kerja yang sejajar dengan takrifannya sebagai buku bertajuk Pengenalan Kepada Enjin Pembakaran Dalam paling lengkap yang ada dewasa ini. Bahan baru termasuklah bab baru tentang enjin dua lejang, bab baru tentang pemodelan komputer, bab baru tentang sistem pendinginan, tambahan ketara tentang instrumentasi digunakan dalam ujian enjin, penekanan pada faktor yang mempengaruhi keluaran dan pengawalannya, dan bab tentang turbulen – pengukurannya dalam enjin dan bagaimana ia mempengaruhi pembakaran enjin SI. Edisi ini bersama-sama dengan tambahan seksyen baru tentang, termasuklah bahan api tanpa plumbum dan bahan api alternatif, penggunaan seramik dan sistem pengurusan enjin elektronik, telah digabung dengan bahan edisi pertama yang menghasilkan sebuah buku terbaik untuk kegunaan semua kursus Enjin IC dalam ijazah Kejuruteraan Mekanikal dan kursus MSc dalam Termodinamik Gunaan. Buku ini juga bermanfaat sebagai manual latihan dan rujukan untuk jurutera dalam industri automobil.