Pengenalan kepada mekanik motor - Mohd. Jaafar, Mohamad Nazri (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1996)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, prakata, penghargaan, bab 1 pembangunan peribadi, perhubungan, kebolehan membaca dan menulis, bab 2 keselamatan, kelengkapan bengkel, elektrik, bab 3 perkakas tangan dan kelengkapan, pencaman, pemilihan dan penggunaan, bab 4 penebusgunaan komponen, bolt, nat dan stad, pengikat dan peranti mengunci, bab 5 kimpalan, pakaian keselamatan, komponen-komponen, bab 6 pelincir dan penyenggaraan kenderaan, pelincir, pengenalan kelengkapan, bab 7 senggaraan kecil, sistem penyejukan, pemeriksaan sistem penyejukan, bab 8 kedap dan galas, kedap, gasket dan pengedap, bab 9 kesedaran peraturan jalan raya, ujian – sistem brek, ujian jalan raya – sistem ekzos, bab 10 enjin, tata rajah enjin, pengenalpastian enjin, bab 11 penghantaran, bab 12 sistem elektrik, bab 13 sistem bahan api, bab 14 brek, bab 15 roda dan tayar, bab 16 stereng dan gantungan, bab 17 talian pacu dan pacuan akhir, bab 18 penyaman udara, glosari, indeks.