Teori kekenyalan edisi ketiga (UTM – Renong) - Bahak, Mohd. Zubil (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1997)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, prakata untuk edisi ketiga, prakata untuk edisi kedua, prakata untuk edisi pertama, tatatanda, bab 1 pengenalan, kekenyalan, tegasan, bab 2 tegasan satah dan terikan satah, tegasan satah, terikan satah, bab 3 masalah dua dimensi dalam koordinat segi empat tepat, penyelesaian secara polinomial, kesan hujung, bab 4 masalah dua dimensi dalam koordinat kutub, persamaan am dalam koordinat kutub, agihan tegasan simetri sekitar terhadap suatu paksi, bab 5 kaedah fotokenyal dan kaedah uji kaji moiré, kaedah uji kaji dan pengesahan, pengukuran tegasan fotokenyal, bab 6 masalah dua dimensi dalam koordinat garis melengkung, rangkap pemboleh ubah kompleks, rangkap analisis dan persamaan laplace masalah, bab 7 analisis tegasan dan terikan dalam tiga dimensi, tegasan utama, elipsoid tegasan dan permukaan pengarah-tegasan, bab 8 teorem am, persamaan pembeza keseimbangan, keadaan keserasian, bab 9 masalah asas kekenyalan tiga dimensi, tegasan seragam, regangan bar prisma oleh beratnya sendiri, bab 10 kilasan, kilasan bar lurus, keratan rentas elips, bab 11 lenturan bar, lenturan julur, rangkap tegasan, bab 12 tegasan simetri sepaksi dan ubah bentuk pepejal putaran, persamaan am, penyelesaian dengan polinomial, bab 13 tegasan haba, kes paling ringkas agihan tegasan haba, perubahan suhu membujur di dalam jalur, bab 14 perambatan gelombang dalam media pejal kenyal, gelombang mengembang dan gelombang herotan dalam media kenyal isotropi, gelombang satah, lampiran – penggunaan persamaan perbezaan terhingga dalam kekenyalan, indeks nama, indeks perkara.