Ukur kejuruteraan: masalah dan penyelesaian edisi kedua - Shepherd, F. A. (Penerbit UTM, 1997)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, pendahuluan, notasi, bab 1 selisih dan pelarasan, penggunaan istilah, pengukuran kejituan, penggunaan terma selisih piawai dan sisihan piawai, penolakan cerapan ketidakpastian, bab 2 orentasi, kaedah-kaedah orientasi, silangan dan silang alik, silangan, silangan berbilang sinaran, bab 3 ukur kawalan, pengukuran jarak optik, tekimetri palang substens ufuk, faktor-faktor yang mempengaruhi ketetapan, kaedah-kaedah yang digunakan di lapangan, bab 4 penggunaan trigonometri sfera kepada ukur kejuruteraan, definisi, formula trigonometri sfera, penyelesaian segi tiga sfera umum, masalah yang melibatkan satah condong, bab 5 lingkaran bulat, definisi, melalui rantaian, panjang arka (l), geometri lingkaran, bab 6 lingkaran peralihan, sendeng selekoh (q), sendeng selekoh di atas jalan raya, kelengkungan minimum bagi halaju piawai, panjang peralihan (l), bab 7 lingkaran pugak, sifat-sifat parabola mudah, sifat-sifat lingkaran pugak, kriteria reka bentuk, keretapi dalam pemelotan lingkaran memugak kepada skala yang berbeza, lampiran, indeks.