Analisis berangka - Sanugi, Bahrom (Penerbit UTM, 1989)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, pendahuluan, bab 1 pengenalan dan kejituan dalam kaedah berangka, apakah analisis berangka?, kejituan dalam kiraan-kiraan mudah, penyimpanan nombor dalam komputer, bab 2 polinomial, pendaraban polinomial, pengiraan nilai polinomial, pembahagian oleh sebutan linear, bab 3 penyelesaian persamaan tak linear, mencari penghampiran kepada punca-punca nyata bagi suatu persamaan, kaedah lelaran untuk memperbaiki ketepatan punca nyata anggaran bagi persamaan tak linear, kaedah-kaedah khas untuk persamaan polinomial, bab 4 penyelesaian persamaan linear, kaedah penghapusan gauss (berserta pangsian separa), kaedah gauss-jordan, kaedah penghuraian lu, bab 5 beza terhingga, beza dan jadual beza, mengesan dan membetulkan kesilapan dalam jadual beza, penggunaan beza terhingga bagi mengira nilai polinomial, bab 6 penyuaian lengkung, penyuaian lengkung menggunakan beza terhingga, kaedah kuasa dua terkecil, penyuaian dengan splin kubik, bab 7 interpolasi, interpolasi linear, rumus interpolasi tak linear melibatkan beza, rumus interpolasi lagrange, bab 8 perbezaan dan pengamiran berangka, pembezaan berangka, contoh-contoh pembezaan menggunakan rumus interpolasi, pengamiran berangka, bab 9 persamaan pembeza, kaedah siri taylor, kaedah heun, kaedah runge-kutta, lampiran, jawapan kepada beberapa soalan terpilih, bibliografi, indeks.