Prinsip kimia edisi keenam - Ahmad, Satapah (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1999)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, bab 1 jirim dan ukuran, ukuran, ketakpastian dalam ukuran; angka bererti, penukaran unit, jenis zat, sifat zat, pemisahan campuran, ringkasan, perkataan dan konsep penting, soalan dan masalah, bab 2 atom, molekul dan ion, teori atom, komponen atom, molekul dan ion, jisim atom, mol, mol dalam larutan; kemolaran, jisim atom daripada ujikaji, ringkasan, perkataan dan konsep penting, soalan dan masalah, bab 3 formula dan persamaan kimia, jenis formula, peratus komposisi daripada formula, formula daripada ujikaji, formula bagi sebatian ion,, nama sebatian, menulis dan menyeimbang persamaan kimia, kaitan jisim dalam tindak balas, zat tindak balas mengehad dan hasil teori, ringkasan, perkataan dan konsep penting, soalan dan masalah, bab 4 sumber unsur, bukan logam daripada udara, bukan logam daripada bumi, logam, ringkasan, perkataan dan konsep penting, soalan dan masalah, bab 5 termokimia, tindak balas eksoterma dan endoterma; perubahan entalpi, persamaan termokimia, haba pembentukan.