Teknik pemisahan dalam analisis kimia - Sanagi, Mohd. Marsin (Penerbit UTM, 1998)
Teknik pemisahan telah berkembang dengan pesat pada beberapa tahun kebelakangan dan menjadi satu aspek penting dalam analisis kimia yang wajar disepadukan dengan pembelajaran kimia peringkat tinggi. Buku ini telah dikarang bagi memberi pengenalan menyeluruh tentang analisis pemisahan dengan menggabungkan teknik-teknik pemisahan klasik termasuk penyulingan dan pengestrakan yang masih meluas digunakan, berserta teknik-teknik yang moden dan terkini termasuk elektroforesis rerambut dan kromatografi bendalir lampau genting. Bertepatan dengan skop yang agak luas itu, buku ini sesuai dijadikan sebagai rujukan terutamanya untuk pelajar peringkat menengah dan sarjana muda, serta para penyelidik yang menggunakan teknik pemisahan.