Penyelidikan operasi : penggunaan dan algoritma - Maarof, Faridah (Penterjemah) (Penerbit UTM, 1998)
Buku ini mengandungi beberapa bab iaitu kandungan, pengenalan kepada penyelidikan operasi, aljabar linear asas, pengenalan kepada pengaturcaraan linear, algoritma simpleks, analisis kepekaan dan kedualan, masalah-masalah pengangkutan, umpukan dan pemunggahan, model rangkaian, pengaturcaraan integer, topik lanjutan dalam pengaturcaraan linear, ulang kaji kalkulus dan kebarangkalian, pengaturcaraan tak linear, membuat keputusan dalam ketakpastian, teori pengaturcaraan gol dan utiliti multiatribut, teori permainan, model inventori berketentuan, model inventori kebarangkalian, rantai markov, pengaturcaraan dinamik berketentuan pengaturcaraan dinamik berkebarangkalian, teori giliran, penyelakuan, perkataan akhir.