Faktor yang berkaitan dengan pencapaian Matematik pelajar Melayu Sekolah Menengah Agama daerah Pontian - Mazalan, Mohd. Faizal (2012)
Matematik merupakan salah satu matapelajaran penting yang diajar di sekolah samaada sekolah menengah atau pun rendah. Pencapaian Matematik pelajar Melayu masih belum memuaskan. Oleh itu, faktor yang berkaitan dengan pencapaian Matematik mendapat perhatian pengkaji. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor yang berkaitan pencapaian matematik pelajar Melayu Sekolah Menengah Agama Daerah Pontian. Seramai 158 orang pelajar tingkatan empat dari dua buah sekolah di daerah Pontian telah diambil sebagai sampel kajian. Satu set soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian yang mengandungi 30 item menggunakan pengukuran berskala Likert dan nilai kebolehpercayaan alpha a=0.82. Data dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package for the Social Science (SPSS) versi 17.0. Statistik deskriptif dan inferensi telah digunakan untuk dapatan kajian terhadap faktor jantina, pencapaian matematik UPSR, pencapaian matematik PMR, saiz keluarga, taraf pendidikan ibu bapa, pendapatan keluarga, minat, persepsi, galakkan ibu bapa, peranan serta galakkan guru dan pengaruh rakan sebaya. Hasil kajian mendapati faktor yang mempunyai hubungan yang signifikan dengan pencapaian matematik PMR adalah keputusan matematik UPSR, minat pelajar, tahap pendidikan ibu bapa, dan pengaruh rakan sebaya. Manakala bagi faktor yang tidak mempunyai hubungan signifikan dengan pencapaian matemati PMR adalah persepsi pelajar, saiz keluarga, pendapatan keluarga, galakkan ibu bapa dan peranan serta galakkan guru.