Tahap pemahaman pelajar dan guru dalam konsep daya dan gerakan - Mohd. Yusof, Mohammad Mubarak (2012)
Kajian ini mengkaji tahap kefahaman pelajar, tahap kefahaman guru, dan jenis salah faham yang sama antara pelajar dan guru mengenai konsep Daya dan Gerakan di 4 buah sekolah di sekitar Johor Bahru. Pemilihan sampel adalah melalui kaedah rawak mudah. Seramai 4 guru fizik dan 116 pelajar terlibat dalam kajian ini. Ujian Kefahaman Konsep Daya dan Gerakan digunakan untuk mengukur tahap kefahaman sampel. Kajian rintis mendapati indeks kebolehpercayaan Alpha Cronbach ujian tersebut adalah 0.638. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan SPSS versi 17.0. Dapatan kajian menunjukkan bahawa purata markah pelajar berada dalam tahap gagal memahami konsep Daya dan Gerakan dengan min 19.23% dan sisihan piawai 11.09. 60.4% pelajar berada di tahap gagal memahami konsep Daya dan Gerakan. Data juga menunjukkan bahawa purata guru berada pada tahap gagal dengan min 21.88 % dan sisihan piawai 10.83. Namun begitu, 75% guru berada pada tahap lemah dan hanya 25% guru berada pada tahap gagal menguasai konsep Daya dan Gerakan. Terdapat 5 bahagian salah konsep dan 15 jenis salah konsep yang sama antara pelajar dan guru. Bahagian tersebut ialah Kinematik, Memahami Daya Gerakan (Impetus) dan Kesan Daya, Pasangan Tindakan dan Tindak Balas, Paduan Daya Mengikut Beberapa Pengaruh dan Daya Graviti.