SPAtH: Sistem pembelajaran adaptif berteknologi hipermedia di persekitaran world wide web - Yusof, Norazah (2001)
Walaupun system hypermedia didapati sesuai digunakan untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran, ia mempunyai beberapa kelemahan yang boleh mengakibatkan proses pengajaran dan pembelajaran menjadi kurang berkesan. Hipermedia adaptif merupakan suatu teknik yang berpotensi untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh sistem hipermedia. Sistem pembelajaran adaptif berteknologi hipermedia merupakan sistem hipermedia yang melaksanakan teknik kepintaran buatan yang membenarkan pelajar mengawal proses pembelajaran mereka dan dalam masa yang sama sistem memberi bimbingan serta bantuan dari segi penyesuaian dinamik mengikut tahap dan kemampuan pelajar.