Kesan penggunaan abu kelapa sawit sebagai agen pengawal kehilangan bendalir di dalam operasi penyimenan telaga petroleum - Samsuri, Ariffin (1994)
Dalam operasi penyimenan telaga petroleum, bahan tambah digunakan untuk mendapatkan sifat-sifat simen yang dikehendaki supaya sesuai dengan keperluan operasi terbabit, antaranya bahan tambah kehilangan bendalir. Setakat ini, semua bahan tambah yang diperlukan masih diimport dari luar negara. Kajian makmal yang berdasarkan API Spec.10 telah dilakukan dan perbandingan dibuat terhadap buburan simen yang ditambah dengan agen pengawal kehilangan bendalir yang diimport dengan buburn simen yang dicampur abu kelapa sawit telah menunjukkan abu kelapa sawit boleh digunakan sebagai agen pengawal kehilangan bendalir.